Doğal Bal tutkumuz artık herkesin zorunlu tercihi.


  •  Doğal Bal tutkumuz artık herkesin zorunlu tercihi.

Konya’nın Bozkır ilçesinin çeşitli rakımlarında arıcılıkla uğraşan Balcı İbrahim Tontul Doğal Bal üretme tutkusunun artık yöredeki çoğu bal üreticisi tarafından artan şeker maliyetleri dolayısıyla zorunluluk olarak göründüğünü belirtti.
Okul eğitimi sonrasında ailesinin yönlendirmesi ile arıcılığa başladığını belirten Tontul “Bu mesleği severek tüm aile bireylerimle beraber 18 yıldır yapıyorum” dedi.


Tontul’un Sırıstat Haber Muhabirine Yakup Çetin'e yaptığı açıklamada “Arı benim yaşam kaynağım. Çok sevdiğim ve çok keyf aldığım bir iş.


Şu an arılığımın bulunduğu bölge ismini saklı cennet olarak koyduğum ve normal araçlarla çıkılamayan bozuk bir yoldan ulaşımı olan bir bölge. Arılığımı koymak için genellikle böyle yerleri tercih ediyorum. Arı ne kadar ulaşılamayan bir yerde ise o kadar özgür çalışıyor.

Arılığımda şu an 300-350 civarı kovanım var. Bunları Kara Kovan haline getirip artık yüksek rakımlı Toros dağlarının zirvelerine çıkacağım.


Arılığımda yıllardır şekersiz bal üretmeye çalışıyorum. 30 Yıldır arıcılık yapıyorum. 42 yaşındayım ve tam 12 yaşımda başladım bu işe. Okuldan çıkar çıkmaz attılar bizi arının yanına o süreçten beri dağlarda arının yanından indiğimiz yok.

Kara kovan sahiplendirme sistemimizde geçen yıl çok güzel bir sezon geçirdik ve şekersiz doğal ballarımızdan müşterilerimizde memnun kaldı. Bu sene artan bir ilgiyle yine müşterilerimiz kovanlarımızı sahiplenerek sahiplendikleri kara kovanlardaki balları satın alacaklar.

Arıcılık serüvenimizde sağ olsun eşimde benle birlikte, işimize yardımcı. 18 yıllık bir evliliğim var ve 18 yıldır da eşimde arıcılık faaliyetlerinde bana yardımcı. İki tane kızım var onlarda arının evdeki işlerini yapıyorlar sağ olsunlar. Yani bizde ailecek arıcılık faaliyetinden geri duran yok. İki yaşında küçük bir oğlum var sadece o başlamadı çok küçük olduğu için ama arıya gidelim mi dediğimde gidelim diyerek kafa sallıyor. Büyüyünce onu da arıcı yapacağım.

Şu an ki arılığımın olduğu bölge 1300 rakımda buradan Fenni Kovanlardan arılarımızı Kara Kovanlara aktarmayı tamamlayıp 2100-2500 rakımlı iki yüksek rakımlı yolu olmayan arılığa bu karakoyanları bırakacağım. Özellikle 2500 rakımlı bölgede şu an bile kar var o kadar yüksek bir bölge. Burayı tercih etme sebebim endemik bitkilerin çok olmasından dolayı dağdan gelen nektar akışı çok güzel oluyor.

Son günlerdeki şeker artışları arıcı olarak bana yaradı. Bizim bu kadar arıya şeker verecek gücümüzde yok zaten hem de şeker maliyeti katlanmışken müşterilerimize yansıması da çok olur. Biz yıllardır şekersiz yapıyoruz iyiki de bu şekilde yapmışız. Şeker artışlarının bize olumsuz yansıması olmadı. Çok sayıda arı üreticisi de şeker takviyesiz doğal şekersiz bal üretimine geçti.

Doğal Şekersiz bal üretimi daha kolay, bakımı da çok kolay. Çünkü arıyı bugün olduğu gibi kara kovana koyuyoruz çıtasına kendisi peteğini örüyor, kendisi her şeyi hazırlıyor. Arada kovanlarımızın dışsal etkilerden zarar görmesine karşı kontrollerimizi yapıyoruz onun harici hasat zamanı Eylül gibi Kara kovanlarımızı açıp hasatımızı yapıyoruz” dedi.

Arıcılığın kendilerinde bir aile işi olduğunu belirten Tontul ailesinin Kadın Arıcısı Naciye Tontul yaptığı açıklamada “18 senelik evliyim ve 18 yıldır eşimle beraber dayanışma içerisinde arıcılık yapıyorum.

Evlenmeden öncelerde Balı sevsem de Arıdan çok korkardım ama evlenince arıcılık ekmeğimiz ve yaşam tarzımız oldu.

Tüm Fotoğraflar; 

İki kızım ve bir oğlum var üçü de bal ve polen hastası. Arıcılık güzel seviyoruz biz arıcılığı çocuklarımızla geziyoruz ve pikniğimizi yaparak arılımızda arılarımızla ilgileniyoruz” dedi.

Doğal Bal tutkumuz artık herkesin zorunlu tercihi.

Yorum Yap

Not: Html Kullanılamaz!